KUCHYNĚ A INTERIÉRY na míru

Kuchyně s mozaikovým obkladem
Kuchyně s mozaikovým obkladem

Číst dále v Blogu:

Toužíte po výjimečné kuchyni? S mozaikou získáte moderní a nadčasový interiér

> Blog > Toužíte po výjimečné kuchyni? S mozaikou získáte moderní a nadčasový interiér

Dnešní moderní kuchyně jsou zaměřené hlavně na jednoduchost a přehlednost. Rovné linie, jemné barvy, které nejsou příliš výrazné a nábytku raději méně než více. Vhodně zvolené dekorace a prvky pak můžou kuchyni dodat šmrnc a pomoct jí rozzářit. S mozaikami rozhodně nešlápnete vedle.

Mozaiky už dávno nejsou jen malé barevné obklady ve tvaru čtverečků. Škála barev, designů, materiálů i tvarů je obrovská. Nudí vás klasické dlaždičky? Vyzkoušejte třeba mozaikový obklad!

Mozaika v kuchyni

Mozaika v kuchyni je nejčastěji využívaná na obklad stěny za kuchyňskou linkou. Někdo ji lepí jen na místo za sporákem, nechá si obložit pracovní desku nebo určitou vybranou část. Mozaiky často mají papírový či síťovaný podklad a dají se lehce řezat tak, jak potřebujete. Na zdech díky tomu nemusíte mít jen klasické kostičky, ale nejrůznější variace vzorů.

Vyrábí se z různých materiálů od keramiky, přes přírodní kámen, mramor až po sklo. Mezi velké trendy v současné době patří mozaiky v imitaci přírodního kamene. Do rustikálních kuchyní a retro stylu se hodí tvar hexagonu. Musíte ovšem správně vybrat velikost a barvu jednotlivých šestiúhelníků. Nejmenší dílky mozaiky mají 1 x 1 cm, 2,5 x 2,5 cm, 5 x 5 cm a ty největší 10 x 10 cm.

Keramika je stále in

V Česku jsou glazovaná a neglazovaná keramika, případně ještě sklo, stále hodně rozšířené. Mozaika se dá dobře kombinovat s keramickou dlažbou či dřevěnou podlahou. Z barev jsou stálicemi bílá, červená, zlatá a černá.

Ideální do malé kuchyně

Mozaiky hrají důležitou roli i v malých kuchyních. Při správném využití dokážou opticky ovlivnit prostorové dispozice. Vytvořený svislý mozaikový pás zvýší strop a v případě potřeby vytvoří pomyslný předěl, například mezi kuchyňským koutem a obývákem. Mozaika nalepená vodorovně navodí dojem širší místnosti a opticky sníží úroveň stropu.

Jelikož je mozaika poměrně výrazným prvkem, využívejte ji opatrně, abyste prostor zbytečně nezaplnili, zejména v menších místnostech.

NEjnovější v Blogu

Kuchyňský dřez

Víte, jak vybrat kuchyňský dřez? Pozor si dejte i na instalaci dřezu

Více
Ložnice s dřevěnou stěnou a kříňkami

Jak si zařídit ložnici tak, aby se vám opravdu dobře spalo?

Více
Malý obývací pokoj v paneláku

Jak si zařídit obývací pokoj v paneláku? Promyslete každý detail!

Více

Jak proměnit byt v útulné bydlení? Vyzkoušejte některý z těchto tipů

Více
Návrh kuchyně

Vybíráme kuchyňskou linku krok za krokem

Více
Kuchyně do U s horními skříňkami a barem

Jak zvolit ideální výšku mezi pracovní deskou a skříňkami?

Více