KUCHYNĚ A INTERIÉRY na míru

Ložnice s dřevěnou stěnou a kříňkami
Ložnice s dřevěnou stěnou a kříňkami

Číst dále v Blogu:

Jak si zařídit ložnici tak, aby se vám opravdu dobře spalo?

> Blog > Jak si zařídit ložnici tak, aby se vám opravdu dobře spalo?

Říkáte si, že do ložnice se chodíte jen vyspat? Možná se to na první pohled nezdá, ale právě její zařízení má velký vliv na to, jestli ráno vstanete odpočatí. Pojďme se podívat, jak vybrat vhodný nábytek, jak pracovat s barvami či jak správně osvětlit prostor. Zaměříme se i na uspořádání ložnice podle feng shui. Víte, co do ložnice patří a nepatří?

Stěžejní je volba vhodného nábytku

Ložnice je místo, kde trávíme zhruba třetinu našich životů. Proto je důležité věnovat jejímu zařízení náležitou pozornost. Správné vybavení ložnice nám totiž může pomoci lépe spát a cítit se odpočatě.

Nejdůležitějším aspektem při zařizování ložnice je nábytek. Postel by měla být dostatečně velká a pohodlná. Doporučujeme zvolit kvalitní matraci, která poskytne tělu optimální oporu. K posteli se hodí prostorné noční stolky, kam si můžete odkládat věci. Do ložnice se také často umisťují skříně na oblečení. Ty volte raději menší, abyste pokoj přespříliš nezaplnili. Ideální jsou skříně či postele na míru, které budou pasovat do každé ložnice.

Vybírejte nábytek z přírodních materiálů, nejlepší je jednoznačně dřevo. Kovový nábytek naopak může působit stroze a chladně. Při výběru nábytku se soustřeďte na kvalitu zpracování a jednoduché tvary. Minimalistické kousky propůjčí ložnici vzdušnost.

Jak uspořádat ložnici: zaměřme se na barvy

Dále je důležité zamyslet se nad barevným laděním místnosti. Teplé odstíny jako béžová nebo světle hnědá pomáhají navodit příjemnou atmosféru. Chladné barvy naopak působí stísněně.

Ideální je zvolit neutrální barvy jako bílou, světle šedou či pískovou pro zdi a větší kusy nábytku. Ty pak můžete rozzářit pomocí pestřejších doplňků či povlečení v barvách, které máte rádi. Jemné pastelové tóny pokoj zjemní a dodají mu ženskost.

Při vybavení ložnice myslete i na osvětlení

Ložnice by také měla být dostatečně osvětlena. Zajistěte přísun denního světla, ale po setmění minimalizujte umělé osvětlení. Vhodné jsou lampičky s možností stmívání a teplým světlem, které neruší spánek.

Vynikající volbou jsou noční lampičky s úzkým světelným kuželem. Díky nim si můžete před spaním číst, aniž byste rušili partnera. Pokud máte v ložnici stropní svítidlo, nainstalujte zde žárovku s teplým světlem okolo 3000 K. Vyhněte se studenému bílému světlu, které aktivuje mozek.

V ložnici minimalizujte rušivé prvky

Dbejte i na to, aby v ložnici nebyly věci, které vás rozptylují. Televize či počítač do ložnice nepatří. Odstraňte vše, co by vás mohlo rušit od odpočinku. Ložnice by měla sloužit pouze ke spánku a odpočinku. Pokud v ní budete trávit čas prací či sledováním televize, mozek si zvykne na vyšší aktivitu a bude se vám pak hůře usínat.

Omezte v ložnici také ozdoby a dekorace. Čím jednodušší a střídmější prostředí vytvoříte, tím lépe budete spát.

Správné umístění postele podle feng shui

Zvažte také uspořádání ložnice podle pravidel feng shui. Toto učení doporučuje, aby nohy směřovaly dovnitř místnosti, nikoliv ke dveřím. Postel by neměla být přímo pod oknem. Optimální je umístit ji ke stěně naproti dveřím. Mezi postelí a zdí ponechte alespoň 60-90 cm.

Podle učení feng shui prospívá zdraví, když hlava při spaní směřuje na jih. Zkuste toto pravidlo dodržet, pokud vám dispozice ložnice dovolí.

A na závěr pár užitečných tipů, na co při vybavení ložnice myslet:

  • Do ložnice patří jen věci spojené se spaním a odpočinkem. Vše ostatní, včetně pracovních záležitostí, nechte za dveřmi.
  • Upřednostněte přírodní materiály jako bavlna, len či hedvábí.
  • Kvalitní matrace a lůžkoviny jsou investicí do zdravého spánku.
  • Používejte esenciální oleje s uklidňujícími účinky, např. levanduli.
  • Udržujte v ložnici čistotu a pořádek.

Nevíte si s uspořádáním ložnice a výběrem správného nábytku rady? Obraťte se na naše odborníky, kteří vám nejen navrhnou nábytek na míru, ale vytvoří i vizualizaci, díky které budete mít hned jasno.

NEjnovější v Blogu

Kuchyňský dřez

Víte, jak vybrat kuchyňský dřez? Pozor si dejte i na instalaci dřezu

Více
Malý obývací pokoj v paneláku

Jak si zařídit obývací pokoj v paneláku? Promyslete každý detail!

Více

Jak proměnit byt v útulné bydlení? Vyzkoušejte některý z těchto tipů

Více
Návrh kuchyně

Vybíráme kuchyňskou linku krok za krokem

Více
Kuchyně do U s horními skříňkami a barem

Jak zvolit ideální výšku mezi pracovní deskou a skříňkami?

Více
Žlutá kuchyně se zabudovanými spotřebiči

Jak vybrat spotřebiče do kuchyně? S ohledem na finance a svoje potřeby

Více