KUCHYNĚ A INTERIÉRY na míru

Kuchyně do U s horními skříňkami a barem
Kuchyně do U s horními skříňkami a barem

Číst dále v Blogu:

Jak zvolit ideální výšku mezi pracovní deskou a skříňkami?

> Blog > Jak zvolit ideální výšku mezi pracovní deskou a skříňkami?

Výběr správné výšky mezi pracovní deskou a horními skříňkami je klíčovým faktorem při navrhování funkční a ergonomické kuchyně. Ideální výška zajistí pohodlnou práci a minimalizuje namáhání těla během vaření a přípravy jídla.

Výška skříněk nad pracovní deskou

Ideální výška mezi pracovní deskou a horními skříňkami závisí na několika faktorech, těmi jsou především průměrná výška uživatelů, typ činností prováděných na pracovní desce a celkové uspořádání kuchyně. Nicméně existují některé obecné směrnice, které mohou pomoci při určení rozměrů.

Připravte si metr

Obvykle se doporučuje, aby horní skřínky byly umístěny ve výšce 45-55 cm nad pracovní deskou. Tato vzdálenost poskytuje dostatečný prostor pro práci pod skřínkami a zajišťuje snadnou dostupnost uložených předmětů. Pokud je to možné, je vhodné nastavit horní skřínky tak, aby byly ve stejné linii s dolní částí oken nebo dalších horizontálních prvků v místnosti. To přispívá vizuálnímu vyvážení prostoru.

Důležité je také zohlednit výšku uživatelů. Vysokým lidem může být pohodlnější umístit horní kuchyňské skříňky výš, zatímco pro menší jedince je optimálnější snížená poloha skříněk. Pamatujte na to, že výška kuchyňských skříněk musí být pohodlná pro pravidelné používání a minimalizovat riziko napětí nebo bolesti zad a ramen.

U handicapovaných lidí, kteří jsou odkázáni na invalidní vozík, je tomu však jinak. Pro ty jsou parametry a rozložení pracovních desek a skříněk jiné. Kuchyně pro vozíčkáře se projektují speciálně na míru, aby vyhovovala jejich potřebám a byl v ní dostatečný prostor.

Roli hraje i umístění spotřebičů a dalších prvků

V neposlední řadě je důležité vzít v úvahu celkové uspořádání kuchyně a umístění dalších prvků, jako jsou spotřebiče do kuchyně nebo kuchyňský dřez. Skřínky by měly být umístěny tak, aby se snadno otevíraly a zavíraly bez překážek. Proto je důležité také při stavbě či rekonstrukci kuchyně, myslet na vhodné nábytkové kování.

Co kuchyně, to provedení na míru

Pamatujte, že tyto směrnice jsou obecné a mohou se lišit podle individuálních preferencí a potřeb každého uživatele. Je proto vhodné kuchyň na míru konzultovat s odborníkem, který doporučí konkrétní uspořádání. Společně pak najdete ideální výšku mezi pracovní deskou a horními skříňkami vaší kuchyně.

NEjnovější v Blogu

Kuchyňský dřez

Víte, jak vybrat kuchyňský dřez? Pozor si dejte i na instalaci dřezu

Více
Ložnice s dřevěnou stěnou a kříňkami

Jak si zařídit ložnici tak, aby se vám opravdu dobře spalo?

Více
Malý obývací pokoj v paneláku

Jak si zařídit obývací pokoj v paneláku? Promyslete každý detail!

Více

Jak proměnit byt v útulné bydlení? Vyzkoušejte některý z těchto tipů

Více
Návrh kuchyně

Vybíráme kuchyňskou linku krok za krokem

Více
Žlutá kuchyně se zabudovanými spotřebiči

Jak vybrat spotřebiče do kuchyně? S ohledem na finance a svoje potřeby

Více