KUCHYNĚ A INTERIÉRY na míru

Číst dále v Blogu:

Před rekonstrukcí kuchyně zvažte její uspořádání. Jaké máte možnosti?

> Blog > Před rekonstrukcí kuchyně zvažte její uspořádání. Jaké máte možnosti?

Naplánujte svou kuchyňskou linku tak, aby byla maximálně flexibilní a reflektovala vaše potřeby. Jak může vypadat a která je pro vás nejlepší?

Ne všechna provedení kuchyňské linky jsou vhodná do každého prostoru. Zvažte svá pro a proti ještě před samotným výběrem. Zajistit co největší užitnou plochu a ponechat dostatek místa pro pohyb je alfou a omegou správného uspořádání kuchyňské linky. Jaké se hodí do vaší kuchyně?

Rovná kuchyně

Rovné kuchyně jsou ideální do malých domácností pro jednotlivce nebo dvě osoby. Nedisponují příliš velkými úložnými prostory. Pracovní plochu můžete zvětšit navazujícím ostrůvkem a více úložných prostor získáte, když necháte horní kuchyňské skříňky do kuchyně vystavět až ke stropu.

Kuchyně do tvaru L

Rohová kuchyně s uspořádáním do L je asi nejoblíbenější typ kuchyňské linky. Je jednoduchá, praktická, poskytuje přístup ke všem zónám a nabízí maximální využití pracovního prostoru. Hodí se ideálně do menších a středních místností. Když si necháte vyrobit horní skříňky do kuchyně až ke stropu a využijete rohy díky praktickým dvířkům, výklopným a otočným drátěným systémům, získáte spoustu místa navíc. Poskytují dostatek pracovní plochy a úložného prostoru. Hodí se v případě, kdy chcete linku doplnit jídelním stolem, nebo pracovním ostrůvkem. Lze je vhodně propojit s obývací částí bytu.

Kuchyně do U

Pokud máte k dispozici spoustu místa, zvolte kuchyni do tvaru U. Ta by neměla přijít do plochy menší než 8 až 10 metrů čtverečních. Poskytuje rozsáhlé možnosti úložného prostoru a umožňuje využít různé výšky u pracovní plochy. Jednotlivé zóny pracovního trojúhelníku můžete v tomto případě šikovně rozložit.  Z ergonomického hlediska by dokonce měl dřez být o něco výš než například varná deska. Dosáhnete na dno bez ohýbání. Jejich hlavní výhodou je mimořádný pracovní prostor. Jednotlivé části linky mohou být krátké, dlouhé i asymetrické. Zapadne do uzavřených i otevřených prostor.

Kuchyň s ostrůvkem

Kuchyně s ostrůvkem jsou oblíbené zejména v rodinných domech a větších bytech pro svou praktičnost a nadčasovost. Získáte úložné prostory navíc a často je v něm umístěna zóna vaření či mytí. Někdo si do ostrůvku nechává nainstalovat také odpadkový koš či menší spotřebiče. Vzdálenost od stěn a linky by měla být přibližně 120 cm, v případě nouze pak 90 cm, ale ne méně. Může sloužit jako jídelní stůl, další pracovní plocha, varné nebo mycí centrum. Aby mohlo dojít k realizaci, potřebujete alespoň 15 m2 užitné plochy.

Sektorová kuchyně nebo na míru?

Spolu s uspořádáním kuchyně byste měli mít vyřešené i to, zda chcete vyrobit kuchyň na míru nebo již hotovou. V prvním případě máte výhodu v tom, že si vše můžete naplánovat přesně podle svých představ a přání, ovšem obvykle jde o něco dražší nákladnější variantu.

Klasické sektorové kuchyně mají pevně dané rozměry a snadno se může stát, že nevyužijete všechen volný prostor u vás doma. Při sestavování potřebujete dostatečnou zručnost nebo profesionála. Na druhou stranu jde o levnější řešení než kuchyně na míru.

Naplánovat ideální kuchyňskou linku do své kuchyně není úplně jednoduché. Naopak. A stačí nějaká hloupá chyba a budete na ní koukat mnoho dalších let. Někdy je výhodnější nešetřit a obrátit se na odborníky, kteří mají správné uspořádání kuchyní v malíčku. Neváhejte a oslovte naše specialisty, kteří vám rádi pomohou jak s výběrem vhodného uspořádání kuchyně, tak se samotnou realizací.

NEjnovější v Blogu

Kuchyňský dřez

Víte, jak vybrat kuchyňský dřez? Pozor si dejte i na instalaci dřezu

Více
Ložnice s dřevěnou stěnou a kříňkami

Jak si zařídit ložnici tak, aby se vám opravdu dobře spalo?

Více
Malý obývací pokoj v paneláku

Jak si zařídit obývací pokoj v paneláku? Promyslete každý detail!

Více

Jak proměnit byt v útulné bydlení? Vyzkoušejte některý z těchto tipů

Více
Návrh kuchyně

Vybíráme kuchyňskou linku krok za krokem

Více
Kuchyně do U s horními skříňkami a barem

Jak zvolit ideální výšku mezi pracovní deskou a skříňkami?

Více