KUCHYNĚ A INTERIÉRY na míru

Kuchyňská linka s osvětlením
Kuchyňská linka s osvětlením

Číst dále v Blogu:

Výběr kuchyňské pracovní desky? Kromě vzhledu dbejte také na funkčnost

> Blog > Výběr kuchyňské pracovní desky? Kromě vzhledu dbejte také na funkčnost

Pokud toužíte po stylové kuchyňské lince, dbejte na to, aby se zbytkem kuchyně ladila i pracovní deska. Vzhled ale není jediným kritériem, podle kterého byste ji měli vybírat.

Důležitá je také odolnost materiálu proti opotřebení a mechanickému poškození, kvalita zpracování a funkčnost. V současné době se desky vyrábějí ze spousty různých materiálů. Zjistěte, který je pro vaši kuchyni tou nejlepší volbou!

Kuchyňská deska z laminátu a ze dřeva

Mezi nejoblíbenější patří kuchyňská linka z laminátu, který vyniká vysokou tepelnou odolností i nízkou pořizovací cenou. Tento materiál se snadno udržuje a dokáže odolat nejen octu a oleji, ale také přírodním kyselinám. Jeho nevýhodou je, že jej lze snadno poškrábat nožem, kvůli čemuž hrozí, že se dovnitř desky dostane voda. Protože je jádro tvořené dřevěnými třískami, může se stát, že deska nabobtná.

Dalším často používaným materiálem je dřevo. Povrch pracovních desek, které jsou z něj vyrobené, je ale třeba pravidelně ošetřovat. Pokud jej poškrábete nebo časem změní barvu, lze jej znovu přebrousit a přelakovat. Nesmíte na něj ale pokládat rozpálené hrnce a je tu také značné riziko poškození desky vodou.

Další vhodné materiály

Toužíte po originální pracovní desce? Zvolte přírodní kámen! Nejčastěji se používá žula, která vyniká pevností, tvrdostí a nízkou nasákavostí. Je odolná vůči tekutinám i chemickým přípravkům, snadno se udržuje a můžete na ni postavit i teplý hrnec. Vydrží vám celý život, ale musíte počítat s vyššími pořizovacími náklady. Na výrobu pracovních desek se používají také mramor, křemen nebo umělý kámen.

Vybírat můžete i z netradičních materiálů. Novinkou je keramika, která je pevná a odolná a je k dispozici v nejrůznějších barevných provedeních a dekorech. Deska z nerezového plechu vypadá skvěle, ale je potřebné ji často leštit, a i její pořizovací cena je vysoká. Mimořádně stylová je deska ze skla, která je odolná vůči vysokým teplotám i škrábancům. Při špatné manipulaci se ale může stát, že se sklo na hranách odštípne.

Kuchyňskou pracovní desku lze také skvěle sladit s obkladovou deskou za kuchyňskou linku. Ale o tom zase někdy příště.

NEjnovější v Blogu

Kuchyňský dřez

Víte, jak vybrat kuchyňský dřez? Pozor si dejte i na instalaci dřezu

Více
Ložnice s dřevěnou stěnou a kříňkami

Jak si zařídit ložnici tak, aby se vám opravdu dobře spalo?

Více
Malý obývací pokoj v paneláku

Jak si zařídit obývací pokoj v paneláku? Promyslete každý detail!

Více

Jak proměnit byt v útulné bydlení? Vyzkoušejte některý z těchto tipů

Více
Návrh kuchyně

Vybíráme kuchyňskou linku krok za krokem

Více
Kuchyně do U s horními skříňkami a barem

Jak zvolit ideální výšku mezi pracovní deskou a skříňkami?

Více