KUCHYNĚ A INTERIÉRY na míru

rustikální kuchyně v provedení od kuchyňského studia Gabon
rustikální kuchyně v provedení od kuchyňského studia Gabon

Číst dále v Blogu:

Vintage styl je synonymem nadčasovosti, zvolte jej i do vaší kuchyně

> Blog > Vintage styl je synonymem nadčasovosti, zvolte jej i do vaší kuchyně

Kuchyně ve vintage stylu jsou nadčasové, stylové a elegantní, a tak se pořád těší velké oblibě.

Abyste se v ní ale cítili příjemně, je při jejím zařizování dobré dbát na několik zásad.

Jak vybírat vintage kuchyňské doplňky

Jako vintage se označují kousky, které časem získaly na hodnotě. Většinou jsou staré 50 až 100 let. Toužíte po originálních vintage doplňcích? Prohlédněte si nabídky různých bazarů. Určitě najdete kousek, který vás zaujme. Myslete ale na to, že pokud si pořídíte výrazný starý doplněk, možná budete muset vynaložit další finance na jeho opravu. Ani shánění ladících kousků nebude snadné.

Pokud se chcete vintage stylem pouze inspirovat, jsou finančně dostupnější variantou repliky z retro obchodů. V těch je možné sehnat celou rustikální kuchyňskou sestavu i s ladícími spotřebiči, a to bez nutnosti dalších úprav.

Při zařizování vintage kuchyně čerpejte inspiraci pouze z jednoho historického období. Vybrané doplňky pak kombinujte pouze s moderními minimalistickými kousky, které jim umožní vyniknout.

Neskrývejte kazy materiálu

Při výběru vintage kuchyňské linky si všímejte jejího povrchu a materiálu. Upřednostněte linku ve venkovském vyřezávaném stylu doplněném patinovými nebo mosaznými madly, která nese známky opotřebovanosti a stáří. Případné kazy materiálu neukrývejte, ale vystavte je na odiv.

Co se týká materiálů, nejideálnější jsou ty čistě přírodní, které mají matný povrch. Oblibě se těší zejména dřevo v kombinaci s kamenem a kovem. Pokud chcete kuchyni zútulnit kobercem, sáhněte také po přírodním kousku. Myslete ale na to, že je náročnější na údržbu.

Rozdíly mezi vintage a retro stylem

I když jsou oba nadčasové, přeci jen mezi vintage a retro stylem kuchyně existují určité rozdíly. Jak je od sebe rozeznat? Je o jednoduché. Vezměte si jako příklad třeba obyčejný stůl ze šedesátých let. V retro stylu se bude jednat o nový výrobek z čerstvého dřeva ošetřený moderním lakem. Vintage stůl je zas originál ze šedesátých let a jeho stav i vůně odpovídá stáří materiálu, ze kterého byl vyroben.

Pokud vintage kuchyni zařídíte vkusně a s citem, bude působit útulně a romanticky. Tento styl se skvěle hodí zejména pro rustikální kuchyni.

NEjnovější v Blogu

Kuchyňský dřez

Víte, jak vybrat kuchyňský dřez? Pozor si dejte i na instalaci dřezu

Více
Ložnice s dřevěnou stěnou a kříňkami

Jak si zařídit ložnici tak, aby se vám opravdu dobře spalo?

Více
Malý obývací pokoj v paneláku

Jak si zařídit obývací pokoj v paneláku? Promyslete každý detail!

Více

Jak proměnit byt v útulné bydlení? Vyzkoušejte některý z těchto tipů

Více
Návrh kuchyně

Vybíráme kuchyňskou linku krok za krokem

Více
Kuchyně do U s horními skříňkami a barem

Jak zvolit ideální výšku mezi pracovní deskou a skříňkami?

Více