KUCHYNĚ A INTERIÉRY na míru

kuchyně pro invalidy
kuchyně pro invalidy

Číst dále v Blogu:

Kuchyně pro vozíčkáře musí odpovídat potřebám handicapovaného. Jak vhodně přizpůsobit kuchyňskou linku a další vybavení?

> Blog > Kuchyně pro vozíčkáře musí odpovídat potřebám handicapovaného. Jak vhodně přizpůsobit kuchyňskou linku a další vybavení?

Návrh kuchyně pro handicapované musí být důkladně promyšlen a připraven na míru osobě s omezením. Nejste si jistí, jak by taková kuchyň měla vypadat? Jaké rozměry je nutné dodržet a čeho se při realizaci vyvarovat? 

Každá kuchyň by měla odpovídat potřebám toho, kdo ji bude využívat. Naštěstí je většina výrobců schopná vyrobit na míru nejen bezbariérovou kuchyni ale klidně i celý byt.

Základem kuchyně pro vozíčkáře je dostatek místa

Minimální velikost kuchyně pro tělesně postižené je 2,4 × 2,5 m. Uprostřed by měla zůstat volná plocha pro otáčení vozíku o průměru 150 cm. Pokud místnost nedisponuje dostatkem místa, nehodí se příliš linka ve tvaru U nebo s kuchyňským ostrůvkem. Dveřní prostor potřebuje alespoň 80 cm šířky s posuvnými či žádnými dveřmi a bez prahů.

Jaká je vhodná dispozice kuchyňské linky?

Nejvhodnější dispoziční řešení je do tvaru L nebo lineární. Pracovní plocha by měla být vysoká cca 75 až 80 cm od země. Člověk na vozíku potřebuje všude dosáhnout bez nutnosti velkého pohybu. Pod pracovní desku nepatří skříňky. Tento prostor musí zůstat volný pro nohy.

Návrh bezbariérové kuchyně pro invalidy zahrnuje jednoduché ovládání spotřebičů, snadné otevírání skříněk a šuplíků, bezpečnou manipulaci s veškerým zařízením, vhodnou výšku polic a skříní a podlahu z neklouzavého materiálu. Aby měl člověk na vozíku ke všemu pohodlný přístup a dobře se mu s jednotlivými kuchyňskými spotřebiči pracovalo, neměla by být chladnička výše než 40 až 50 cm nad podlahou, varná deska by měla dosahovat maximálně do 73 cm a pečicí trouba do 70 až 80 cm.

Chytré vychytávky v kuchyni pro handicapované

Jestliže kuchyň používá společně člověk na vozíčku i bez, je nutné ji tomuto stavu přizpůsobit. Ideálním řešením je plocha na elektrický pohon, kdy je možné pracovní desku snížit či zvýšit podle potřeby. Jedná se však o finančně nákladnější řešení. Další možností jsou různé pojízdné kontejnery či skládací a zasunovací mechanismy. Do kuchyně patří také vhodné pomůcky usnadňující život, jako jsou speciální nože, krájecí prkénka, protiskluzové talíře nebo ergonomické hrnky, které handicapovaný člověk ocení.

NEjnovější v Blogu

Kuchyňský dřez

Víte, jak vybrat kuchyňský dřez? Pozor si dejte i na instalaci dřezu

Více
Ložnice s dřevěnou stěnou a kříňkami

Jak si zařídit ložnici tak, aby se vám opravdu dobře spalo?

Více
Malý obývací pokoj v paneláku

Jak si zařídit obývací pokoj v paneláku? Promyslete každý detail!

Více

Jak proměnit byt v útulné bydlení? Vyzkoušejte některý z těchto tipů

Více
Návrh kuchyně

Vybíráme kuchyňskou linku krok za krokem

Více
Kuchyně do U s horními skříňkami a barem

Jak zvolit ideální výšku mezi pracovní deskou a skříňkami?

Více